Domain Parking FAQ

Ok… kita buat port di sini… sapa2 ada soalan pasal domain parking, boleh tanya kat komen.. nanti aku update page ni supaya jadi page FAQ yang berguna…

ASAS

  1. Apa itu Domain Parking?
  2. Apakah langkah yang terlibat dalam Domain Parking?
  3. Di mana nak daftar domain?

Tips

  1. Langkah set keyword di NameDrive
  2. Langkah set keyword di SEDO
  3. Perkara paling penting dalam domain parking
  4. Tips Cari Domain: 1

Glossary

  1. Domain Tasting
  2. Domain yang tiada nilai parking
  3. Droplist

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

28 Respons to “Domain Parking FAQ”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

Ini soalan contoh:

Di mana nak daftar domain?

Tolonglah please kabokan di mana nak daftar domain?

– Iyas

Sesiapa yang ada pengalaman juga dijemput memberi soalan dan jawapan FAQ yang berguna. Sebagai galakan, setiap cadangan FAQ akan mendapat satu point… apa bleh buat dengan point tu? hmm.. yang tu akan dipertimbangkan kemudian tehehehe…

OK.. onto another ilmu.

Langkah Mudah untuk Anda Ingat Berkenaan Domain Parking

0. Research for a good domain (Advance mode)

1. Buy a domain
2. Register an account with Sedo
3. Point your domain to Sedo name server
4. Set keyword and template at Sedo
5. Walla.. wait for people to come and click the ads

6. Marketing, legally speaking (Advance mode)

Apa Domain Parking Itu? Sejenis Kuih kah?

Aku jawab dengan contoh.

Domain: wangcyber.com – web forum

katakan shuth dah bosan dengan forum wangcyber.com dan nak jadikan wangcyber.com sebagai sumber cari makan dengan domain parking, maka shuth perlu masukkan content yang mempunyai iklan pay-per-click (PPC) di dalam wangcyber.com.

bagaimana shuth nak masukkan banyak2 iklan?

kalo nak guna google adsense, kena ada content baru bleh masukkan iklan. jadi apa yang perlu shuth buat adalah mengarahkan (point) wangcyber.com ke server yang mengandungi iklan PPC contohnya Sedo.

Setiap kali orang masuk wangcyber.com dan klik iklan, shuth dapatlah sket komisen. Biasanya komisen dibayar setiap bulan.

————————————————–
Jawapan dibawah adalah jawapan asal, tetapi aku rasa kalo sesapa baca lagi pening dibuatnya…
————————————————–

Konsep Domain Secara Umum

Secara mudah, domain adalah NAMA kepada web kita.
Nama web/blog aku ni adalah -> enaku.wordpress.com
Nama web sorang kawan aku -> infomalaya.com
Jadi domain adalah nama kepada web kita.

Konsep Web Secara Umum

Setelah kita paham DOMAIN adalah NAMA bagi WEB kita, kita perlu tahu bahawa WEB adalah ibarat TUBUH BADAN kita.
Setiap kita ada tubuh badan yang berbeza-beza, komponennya sama – kaki, tangan, badan, kepala – tetapi setiap komponen tersebut adalah berbeza-beza (dari segi saiz, kaler, rupa bentuk) bagi setiap orang.

Konsep Domain Parking

Setelah paham
DOMAIN = NAMA
WEB = TUBUH BADAN
Maka hendaklah anda paham bahawa, DOMAIN PARKING ini ibarat memberi NAMA kepada TUBUH BADAN.ok, sekarang ni wangcyber.com adalah nama bagi tubuh badan yang entah dimana berada hanya tuan punyanya sahaja yang tahu. Apa yang kita tahu, tubuh badannya mempunyai ciri-ciri forum. Katakan tuan punya nama wangcyber.com ni nak berdomain parking, jadik tuan punya nama tersebut perlu memberi nama wangcyber.com tersebut kepada tubuh badan yang baru yang memberi ciri-ciri domain parking (mengandungi iklan pay-per-click).

Erm..ok2 dah paham skit.. πŸ™‚ teruskan..

En. Aku,

Aku dah register sekor domain name. Pastu aku dah create accont sedo. Dan aku jugak dah set dns server.. Soklan aku:

1. Brape lama parking tu ambik utk di setup?
2. Asal bile aku pegi domain tu xdek apa2 pon?
3. Camne nak set keyword?

Heheh.. Sori byk tanya.. Tgh exited nk parking domain nih.. Segala tunjuk ajar didahului ucapan jutaan terima kasih..

Fuad, sorry lambat balas.. baru bukak blog sendiri πŸ˜› sebab baru setel sebahagian projek.

1. Sepatutnya kurang dari 30 minit. Aku biasa dalam 2/3 minit je.. 30 minit tu adalah penanda aras. lebih daripada tu, kena check la sket:

a. nameserver dah confirm set? takut kita dah set, tapi masalah teknikal, tak terupdate yang diset.

b. domain yang dipointkan ke Sedo tu, dah daftar ngan Sedo tak?

2. Seperti jawapan 1., sepatutnya boleh tengok dalam 2/3 minit.. tapi tak mustahil lewat sehingga beberapa hari(tidak pernah terjadi dalam hidup aku:P tapi selalunya registrar akan keluarkan kenyataan ni) sebab amik masa untuk satu dunia tau perubahan yang ko buat πŸ™‚
3. Nak set keyword kat Sedo ikut langkah ni:

a.Lepas login, klik menu belah kiri “Domain Parking”

b. Ada block Sedo Parking Statistics, Domain List, Domain Parking

c. block pertama statistik, yang kedua tu kalo takde domain ko dalam list maknanya ko nye domain lom dimasukkan. Jika ko sendiri yang belom masukkan, silalah masukkan πŸ™‚ (Klik Add Domains kat menu kiri tu), jika ko dah masukkan, kemungkinan Sedo hold ntuk check ko pemilik sebenar atau tak.. klik menu kiri “Domain Management” pastu kalo ada ayat dengan kaler merah.. silalah baca.. πŸ™‚

ok.. blok last, blok Domain Parking. Ada Menu:
# Statistics
# Optimizer
# Domain Details
# Payments
# Parking FAQ

ko klik Optimizer

Penerangan bergambar akan menyusul πŸ™‚

amacam? beres?

Tambahan: kalo domain takde kat Domain List, instead of klik “Domain Management”, ko terus klik Optimizer, situ pon ko bleh tengok, kalo domain ko takde,maknanya tak dimasukkan lagi..

Kalo nak senang dan tak leceh macam ni, kena gi namedrive.com la, situ mudah sket.. tapi name server kena la ubah ke namedrive..

Beza NameDrive dan Sedo?
Bezanya kat template la, ada template power, bleh tarik orang klik iklan… yang tu kena pandai2 pilihla..

korang bleh juga mendalami ilmu domain parking di namepros.com, tempat aku selalu lepak tapi dokdiam je situ πŸ™‚ kat situ bukan bincang pasal domain parking saja.. ada dibincangkan apa nak buat dengan domain yang takde nilai parking.

Assalamuakaikum..erm apa maknanya domain yang takda nilai parking tu?

Takda nilai parking = kalo parking tokleh buat duit. kene bina web yang mempunyai content.

oh..macam tu..tenq..ingat takda nilai apa..huhu..kiranya teramatlah penting untuk kita pilih domain yang betul2 mantap, gitu ka en Aku?

Perkara Paling Penting Dalam Domain ParkingΒ 

yup… part paling penting dalam domain parking adalah research domain.. part yang lelain tu kira sampingan je..

Droplist

Droplist adalah list domain yang telah expired atau telah didrop oleh tuan punyanya. Biasanya ramai menumpukan kepada droplist kerana percaya domain2 yang disenaraikan mempunyai nilai traffic. Pada pandangan peribadi aku, kalau domain tu bagus, tak ada mana2 owner yang nak drop. Kecuali kes domain tasting. Apa itu domain tasting? tungguuuu…

[…] Sapa-sapa yang nak tahu pasal domain parking, boleh ke blog En Aku. Dengar khabar dia tengah siapkan projek yang ada kaitan dengan domain parking. En Aku pun ada page khusus untuk domain parking faq, refer kat dia jer lah. […]

En. Aku.. Terima kasih byk2.. Masalah aku dah setel dah.. Cuma satu yang aku tak paham.. Masa yang ada problem aritu, aku taip http://www.pictureanime.com tapi tak kuar yang sedo. Bila aku taip http://pictureanime.com baru kuar yang sedo. Tapi hari ni aku boh www pon dah boleh.. Ini yang aku tak paham..

Ko paham tak soklan aku..? hahak Satu lagi..aku buat keyword search utk pilih domain name.. Ko rasa berkesan tak tektik tu? Stakat ni sket je klik.. Pastu, satu je website iklan (itupon bahasa jepon).. Ada cara tak nk tambahkan lagi iklan kat ctu..?

Terima kasih atas pertolongan anda.. πŸ™‚

aku faham soalan ko.. tapi aku tak reti nak terangkan.. πŸ™‚ cuma ko kene tahu bahawa http://www.domain.com tidak semestinya sama content dengan domain.com dan kene jugak tahu bahawa HANYA DENGAN parking semua tu akan ada content yang sama termasukla 404 error page, contoh: domain.com/subdirectory

sekarang aku tengok domain ko dah ada banyak iklan. jangan klik sendiri ye πŸ™‚

domain ko memang best.

aku tak pasti apa implikasi kalau technical contact nama orang lain, tapi better ko ubah kepada nama ngko:

Technical Contact:
Hostmaster, Globat **********@globat.com
1128 Ventura Blvd. #443B
Los Angeles, CA 91604
US
+1.3234175167 Fax: +1.3234174995

Rasa2nya technical contact ni ada akses ntuk edit dns ko.

Fuad, keyword search yang ko maksudkan cemana? search keyword kat overture ke? kira ok la kalo search kat overture..

//memang ok pon.. hahah…

Yup chief… Aku gune overture.. Kira approach aku betul la kan.. heheh.. Mekasih Sifu..
Ooo boleh ubah ye technical contact tu? Nnti aku godek2 nk tukar camne..
Nak share satu pengalaman.. Aku search satu keyword power punyer.. Memang keyword selector tinggi tapi aku betul2 heran orang leh ter’miss’ domain tu. Keyword bid pon mahal. Nyaris2 aku beli domain tu.. Tapi bila aku search sume iklan gambling.. Huhu.. Melepas..
Mekasih skali lagi chief diatas usaha hang menilai domain aku.. terharu aku.. πŸ™‚

/**

En. Aku kata: Fuad, udah2le ucap mekasih bebanyak… ilmu untuk dikongsi, bukan untuk sendiri-sendiri πŸ™‚ Dari awal ketika aku fikir nak kongsi cerita pasal domain parking aku dah berkira-kira mungkin dengan berkongsi cerita, aku dapat lihat lebih banyak idea menarik bagi nama-nama domain. Sekarang ko telah buktikan.
Rasa cam nak beli jer pictureanime.com ko tuh. Ish.. geram betol.. hahah…

*/

Domain Tasting

Domain tasting atau nama lainnya domain kiting, merujuk kepada tindakan registrant2 menggunakan tempoh permulaan pendaftaran bagi domain2 “ICANN-regulated generic top-level” (.com dan .net pada kebiasaannya) untuk mencuba kebolehpasaran (marketability) nama domain tersebut.

Dalam tempoh tersebut, dimana pendaftaran boleh di refund secara penuh oleh domain registry, suatu cost-benefit analysis dikendalikan oleh registrant2 dengan tujuan menjana income dari advertisement yang ditempatkan di dalam website domain tersebut.

Domain2 yang didapatkan biasanya berjaya (memberi keuntungan)kerana domain2 tersebut biasanya terdiri daripada domain2 yang pernah digunakan sebelum ini dan telah expired, ada juga domain yang terdiri daripada domain2 yang popular tetapi dieja secara salah, atau domain generic (umum seperti cars.com, water.com) dan mendapat type-in traffic (pelawat datang dengan memasukkan domain name di address bar) secara mudah. Domain2 seperti ini biasanya masih aktif di search engine dan lain2 hyperlink dan oleh itu membawa traffic yang mencukupi untuk membolehkan pendapatan dari pengiklanan mengatasi cost pendaftaran.

Terjemahan dari: http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_tasting

Bahasa mudah

Domain tasting: guna tempoh permulaan pendaftaran untuk mencuba sesuatu domain, jika bagus, terus hold, jika tidak bagus, drop dan mendapat full refund.

Langkah Set Keyword di SEDO

Dapatkan di post aku yang ini. Klik sini.

En. Aku.. adakah satu langkah yang bijak buat ekperimen dengan keyword? Brapa lama sesuatu keyword tu elok disimpan sebelum ditukar utk mengkaji keberkesanan dia?

Langkah yang bijak.

Ko ni memang bijak semulajadi ke apa ke.. sebenarnya, kalo ko selalu lepak namepros.com, benda yang biasa dibincangkan adalah keberkesanan sesuatu keyword dan nama domain.

jadik memang betul la kena eksperimen. kalo dah sebulan guna keyword yang sama tak nampak hasil, kena ubahla. that being said, tempoh sebulan la ntuk simpan.. kalo tak berkesan kena ubah. Kalo kat sedo tu, pastikan gambar menarik perhatian.. πŸ™‚

yes, aku dah agak ko memang akan letak gambar yang menarik perhatian (perenggan yang sebelum ni ditulis sebelum melawat domain ko)

ekceli, research domain lagi bermanfaat daripada keyword experiment. bayangkan satu domain tu, tanpa diset keyword pon income masyuk… heheh…

Set Keyword di NameDrive

Tutorial aku ni mungkin membantu: klik sini

Ooo sebulan ye.. Orait2.. Mekasih Sifu..

Eh.. En. Fuad dah dapat berapa point aa?? feh.. len kali kalo tanya, letak sket tanda ##.

## tanda ni bermaksud to be considered to get point. πŸ™‚


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: