Get Your Hand into Domain Parking – The Last Episode

Posted on September 28, 2006. Filed under: Domain Names |

Get Your Hand into Domain Parking – Part 3 The Last Episode

ARE YOU RRREADY?!!

3. Point your domain to Sedo nameserver

Actually, tajuk yang umum untuk bab ni adalah: How to point your domain to domain parking service?

Ok. Anda beli domain dimana? Dimana tempat control domain? Kalau anda mendaftar di Yahoo, GoDaddy dan Exabytes (untuk domain .com.my) aku boleh tunjukkan secara detail.

Dibawah adalah kaedah secara umum:

  1. forward domain
  2. ubah name server

#1. Contoh untuk Sedo

1- forward domain: contoh, http://www.sedoparking.com/domain.com, dimana domain.com adalah domain anda.

2- ubah name server: contoh,

Primary Server Name: NS1.SEDOPARKING.COM
Primary Server IP: 217.160.95.94

Secondary Server Name: NS2.SEDOPARKING.COM
Secondary Server IP: 217.160.141.42

Ok, terdapat sesetengah domain control panel yang memerlukan Primary Server Name, Secondary Server Name sahaja. Sesetengahnya pula perlukan Server IP sekali. Dimana saja anda ingin parking domain, pastikan anda mempunyai maklumat di atas.

Lihat sini untuk maklumat dari web Sedo sendiri.

Jika anda mendaftar domain di

  • Enom.com;
  • Registerfly.com;
  • GoDaddy.com;
  • DotRegistrar.com;
  • NetworkSolutions.com;
  • NameCheap.com;
  • Register.com;

Namedrive mempunyai tutorial ringkas untuk anda. Klik sini -> Tab How it Works -> Subtab Redirect Domains

—————————————————————–
Segala yang di atas adalah bahagian pertama untuk part ini, sila lihat dibawah untuk bahagian kedua. Ingat, kedua-dua bahagian ini perlu dilakukan sebab kita nak bagi ada interaksi antara domain dan domain parking service. Anda pening? Ok, ingat 1 ayat ni jer: Mesti ada 2 step, satu set di domain control panel (contoh: Enom) dan satu lagi set di domain parking service (contoh: NameDrive, Sedo)
—————————————————————–
#2. Setting di Sedo

  • Daftar di Sedo
  • Activate, login
  • Tab My Sedo -> Domain Management
  • Menu Kiri: Add Domains
  • Enter Domains: domainanda.com, tick checkbox, Next
  • Set Language, Category, Next
  • Next
  • Next
  • Siap

#

Review balik checklist aku ni )

[quote]
0. Research for a good domain (Advance mode)

  1. Buy a domain
  2. Register an account with Sedo
  3. Point your domain to Sedo name server
  4. Set keyword and template at Sedo
  5. Walla.. wait for people to come and click the ads

6. Marketing, legally speaking (Advance mode)
[/quote]

#

Step 4. aku biarkan dulu.. ada sesapa yang information overload?
Step 5. step paling senang.. hehehe.. langkah (step) yang tak memerlukan apa-apa langkah
Ok, jadik kita tinggal step 0. dan 6. Oleh itu, aku nak pastikan berapa orang yang clear (jelas) dan nak ikut jalan nan satu ni (domain parking).

Cabang ilmu untuk bab 0. nanti pon takkan habis dalam sehari dua.. sebab tu aku perlu tahu sesiapa yang berminat tapi belum faham, aku nak tolong ajar..

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

6 Respons to “Get Your Hand into Domain Parking – The Last Episode”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

Adeiii….poning palo den.

Buy a domain
Register an account with Sedo
Point your domain to Sedo name server

antara tiga di atas, mana yang pening?

Orait2.. nnti aku cuba. Ada problem aku tanya ko. Kalo domain name yang aku tak pakai pon boleh park jugak kan? Kalo aku park domain name tu kat sedo, apa jadik kat hosting server aku?

hmm.. nanti aku kene buat satu gambarajah.

memang domain tak pakai yang kita nak park. if pakai untuk web, bleh park, tapi nanti content dalam tu hanyalah ads semata-mata la.

web yang asal akan tetap dihost kat webhost kita, tapi takde sapa bleh akses la.. sebab laluan dia (domain) dah diarahkan ke domain parking service.

Aku ada 3 domain name. Atas kerana cerita kau yang 3 episod ni. Semuanya telah aku park di Sedo. Aku bagi satu domain name saje sebagai pembangkit berahi kawan2 semua… http://www.mummycafe.com

tapi ada beberapa persoalan di sini
1. macam mana nak promote?
2. penting ker nak set keyword tu? kena bayar?
3. berapa maksimum boleh parking?
4. berapa harga yang paling bagus nak jual sesuatu domain name?
5. tak salah ker kita klik iklan sendiri?

p/s semua domain name tu aku beli daripada netfirms dengan harga RM18.75 setahun

1. nanti ada bab dia 🙂
2. penting juga untuk pastikan iklan yang sesuai keluar. tak kena bayar
3. berapa saja boleh parking
4. harga kena buat appraisal.. tapi serius cakap, kalo domain fresh, takde ‘nilai sejarah’, tak berapa masyuk…
5. JANGAN KLIK IKLAN SENDIRI. INI SAMA MACAM ADSENSE DAN MEMANG GOOGLE NYE IKLAN DALAM DOMAIN PARKING TU…

hehehe.. yang last tu terpaksa guna huruf besar 😛


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: