Get Your Hand into Domain Parking – Part 1

Posted on September 20, 2006. Filed under: Domain Names |

First things first: Dapatkan checklist aku ni 🙂

[quote]
0. Research for a good domain (Advance mode)

  1. Buy a domain
  2. Register an account with Sedo
  3. Point your domain to Sedo name server
  4. Set keyword and template at Sedo
  5. Walla.. wait for people to come and click the ads

6. Marketing, legally speaking (Advance mode)
[/quote]
Ok. Yang advance mode tu bukan advance sangat pon :P, cuma ia takkan ditulis dalam siri post ‘Get Your Hand into Domain Parking’. Ia akan dibincangkan secara mendalam setelah siri basic ini selesai.
1. Buy a domain
Secara jujur, aku rekemenkan Exabytes. Ini kerana aku join affiliate program Exabytes. 😛 Don’t worry, Exabytes won’t bite you if you click the affiliate link 🙂 Anda boleh memilih untuk register domain di mana saja yang anda inginkan. Terpulang kepada anda. Tutorial dibawah adalah untuk register di Exabytes.

Checklist untuk register domain di Exabytes

  1. Taip http://www.exabytes.com.my di address bar
    <gambar>
  2. Taip domain yang ingin dibeli seperti yang dipaparkan dalam gambar di bawah. Kemudian klik button GO!
    <gambar>
  3. <gambar>
    Sila rujuk gambar di atas. Jika domain yang anda ingin register adalah pada (1) sila klik button Continue >> pada (3). Jika domain yang anda ingin register telah didaftarkan oleh orang lain seperti pada (2), klik Start Over pada (4)
  4. Sila rujuk gambar di bawah. Pilih Domain registration only seperti pada (1) dan klik Continue >>
    <gambar>
  5. Aku abaikan gambar di sini. Klik Continue >> lagi
  6. Anda sepatutnya dapat lihat di screen seperti gambar di bawah. Kendian klik Continue >> lagi.
    <gambar>
  7. At this moment, when I’m typing this word d and… oh.. h, no… o, i realize, it’s DAMN easy to register at Exabytes. Jadi, aku berentikan Tutorial Part 1 di sini. <gambar> mewakili gambar-gambar yang ingin aku masukkan, tetapi aku batalkan niat aku. Kurang gambar, cepat load, ye tak? 😀
  8. Jika ada apa-apa masalah register ngan Exabytes, sila-silalah tinggalkan komen, aku akan bantu selagi terdaya. Dan jika ada request ntuk masukkan gambar, insyaALLAH aku masukkan. Sebab gambar memang sudah tersedia.

Di bawah ni, checklist beli domain sesimple mungkin:

  1. Pilih web nak register domain seperti Exabytes.
  2. Lakukan carian domain
  3. Isi borang belian
  4. Anda akan diguide sepenuhnya oleh web pendaftar domain anda.

Aku ada pengalaman register di Yahoo!, GoDaddy dan Exabytes. Semuanya beri guide yang sangat complete. I can’t imagine if ada sesapa yang tak terbantu dengan guide2 tersebut. Apapon,aku tetap melayan jika ada pertanyaan berkenaan belian domain. Lagipun, memang post ni berkenaan belian domain! Hahaha..Part 1 ni pretty simple, kan? That’s why it’s still not password protected. Hakhak. Ada sesapa lagi yang belom reti register domain? Ada apa-apa soalan tak?

P.S: Maafkan aku jika post kali ni membuang masa anda. Aku percaya ia mungkin bermanfaat bagi sesetengah orang. Dan maafkan aku sebab post kali ni heavy dengan affiliate link aku.. mungkin aku tengah mereng sket waktu ni.. harap maaf. Sesapa yang ada pengalaman beli domain, blehlah kongsi sama, aku bukannye tau semua.. huhuhu..

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

4 Respons to “Get Your Hand into Domain Parking – Part 1”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

sebab utama aku pilih Exabytes kerana sepanjang pendaftaran domain .my, aku tak menghadapi masalah. customer service setakat ni bagus. aku dilayan seperti mana aku dilayan dalam urusan business syarikat aku bekerja. ada satu anak syarikat dari company yang terkenal dengan monopoli ke atas talian internet, aku serik berurusan dengan mereka kerana yang menjawab call aku tak tahu pon apa itu domain! WTF?

mungkin aku kelihatan too cheap by promoting affiliate link dalam usaha aku menyebarkan tentang domain parking (sebenarnya aku rasa bersalah bila guna affiliate link, blog ini bukan blog komersil!), tetapi ketahuilah, anda bebas untuk tidak klik link affiliate aku. boleh saja. sekurang-kurangnya message aku jelas, setakat ni aku belum ada masalah dengan Exabytes! Ada orang prefer price yang rendah, tapi aku prefer value yang tinggi. Untuk domain selain .my, aku syorkan mendaftar di Yahoo! atau GoDaddy. Kalau nak Exabytes pon bagus gak 😉 , maybe nanti korang nak setup website. Aku pon tengah berkira-kira nak setup website ngan Exabytes.

Exabytes buat tawaran best lagi.. hmm.. kite tengok tunai janji ke tak.. 🙂
Part 2: Get Your Hand into Domain Parking

Erm..apa yang bestnya ngan domain parking ni?sori la sebab ilmu cetek skit.. 🙂

Bestnya? bestnya, untuk dapat duit, orang lain bertungkus-lumus siapkan web ntuk iklankan google adsense, kite pula beli domain jer…

tapi, income tak sebanyak orang buat web la..

(depend jugak.. ada orang dapat $100+ ntuk satu domain,

kira besar jugakla disebabkan kita hanya duduk-diam-dapat-duit 4D,

hahah not exactly like that la.. sort of aje..)


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: