Price Is What You Pay, Value Is What You Get

Posted on September 17, 2006. Filed under: Favourite Quotes, Financial Literature, Thought for a lifetime |

——————————————————————————————
Tengah prepare post-post ntuk Domain Names category. Takleh la ajar semua sekaligus, aku kene selitkan unsur yang menjadi wadah utama blog ini – to let the readers know that they HAVE TO be financially literated! Kalau tidak, no point aku ceritakan ilmu-ilmu how-to ni, because in the end, you will fail jugak..
——————————————————————————————


Ok, kali ni quote dari Warren Buffett: Price Is What You Pay, Value Is What You Get

Tuan-tuan dan puan-puan,

Terkadang manusia tidak dapat membezakan price (harga) dan value (nilai). Manusia memilih harga (dalam membuat keputusan) kerana harga adalah sesuatu yang nampak. Berbanding dengan nilai – sesuatu yang perlu dikaji. Memang kebiasaan manusia. Malas. Malas untuk berfikir. No Offence.. hehehe

Kita biasanya memilih untuk membeli jam tangan jenama A kerana harganya murah. Dan menolak jam tangan jenama B walaupun nilainya lebih baik.
Mari kita tengok apa yang akan terjadi kepada cash flow kita akibat tersalah memilih antara nilai dan harga.

Andaikan:
Jenama A

  • Harga: RM50
  • Ketahanan: 15 hari (nilai)

Jenama B

  • Harga: RM65
  • Ketahanan: 30 hari (nilai)

Please take note, contoh ni tak realistik dari segi tempoh ketahanan – jarang jumpa jam tangan tahan 15 – 30 hari sahaja 🙂

Andaikan lagi:

  1. Duit dapat anda: RM200
  2. Duit pakai anda adalah beli jam tangan sahaja
  3. Anda mesti beli jam tangan selepas ia rosak

Ok, dalam masa satu bulan (30 hari),

  1. sesiapa yang beli jam tangan jenama A akan mempunyai cash flow bernilai:
    • RM200 – RM50 x 2 (2 kali beli jam dalam sebulan) = RM100
  2. sesiapa yang beli jam tangan jenama B akan mempunyai cash flow bernilai:
    • RM200 – RM65 x 1 (sekali beli jam dalam tempoh 30 hari) = RM135

Nampak jelas tak?

Mungkin ada yang berkata, “oh, sikit saja perbezaan..”, untuk mereka, saya minta tolong andaikan duit dapat dalam sebulan bukan RM200 sebaliknya RM70 sahaja.

Mungkin ada yang berkata, “ini benda remeh sahaja”, untuk mereka ini, sila amati ayat saya dibawah ni:

Bagaimana sekiranya anda bermain saham, do you go for the value, or do you go for the price?
Bagaimana sekiranya anda berkecimpung dalam pasaran hartanah, do you REALLY go for the price, or do you MUST consider the value?

Ingat, price is what you pay, kamu tak perlu risau tentangnya, you have to pay anyway..
tapi pastikan value tinggi sebab value is what you will get.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

2 Respons to “Price Is What You Pay, Value Is What You Get”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

Menarik2.. Pasni En. Aku boleh ajar camne nak value sesuatu investment plak. Camne nak tahu jam tu tahan 15 hari ke 30 hari. Hahak. Skill yang susah tu.. 🙂 Thanks for d tip..

Oh, memang memerlukan skill yang tinggi 😛 😆
Biasanya kita buat andaian kebiasaan. Susut harga namanya. Berapa susut harga bagi meja pejabat?
RM600(serius tak tau harga meja)/(5tahun(andaian kebiasaan)*12bulan) = RM10/bulan duit pakai = RM120/tahun (tempoh diguna dalam rekod business)


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: