Welcome to My World – Domain Parking

Posted on September 15, 2006. Filed under: Domain Names |

———————————————-
hari ni kurang sebok, lalalala.. seronok betol.
———————————————-

Ok, maklumat yang ingin disampaikan totally bukan sesuai untuk semua orang. Harap maklum.

Apa itu domain parking?
Domain parking dari pandangan satu sudut merupakan program wang online dimana anda membeli domain name (seperti: http://www.enaku.com) dan menjana wang dari pay per click advertisement.
Bagaimana pay per click ads tersebut boleh dipaparkan pada domain saya?
Ini boleh dilakukan dengan mendaftar dibeberapa company yang menawarkan domain parking service.

Adakah domain parking berpotensi sebagai scam?
Domain parking pada istilah dan tujuan yang sebenar tidak sekali-kali dan mustahil menjadi scam. Kemungkinan wujud scam adalah sekiranya anda berdaftar dengan company scam (setakat ni saya belum jumpa orang scam dengan menjadi domain parking service provider, mungkin anda ingin mencuba 😉 ). Itu sahaja.
Istilah: domain parking merujuk kepada keadaan domain yang tidak mempunyai kandungan dan dibiarkan melepak dengan bergaya jika mengaut sedikit keuntungan 🙂
Tujuan: tujuan asal adalah sebagai mewujudkan satu ‘keadaan sebelum’ suatu website dibangunkan. (bahasa mudahnya, beli domain, web tak siap lagi, jadik kita parking dolu!!!)

Get the idea?
It’s one year investment of about RM100 max (for regular domains), which generates about 60% – 70% ROI monthly. B)
Tahukah anda?
– Google merupakan salah satu company penyedia advertisement kepada domain parking service company seperti Sedo.
– Dahulu kala (dari segi perkembangan teknologi internet), untuk parking domain, anda perlu bayar. Sekarang anda dibayar untuk parking.

Serious cakap, aku sendiri tak pasti ayat2 aku kat atas tu boleh buat orang paham.
Aku sukakan simple and i’m a man with many checklists :). so here is a checklist for you to get into domain parking business:

  1. Buy a domain
  2. Register an account with Sedo
  3. Point your domain to Sedo name server
  4. Set keyword and template at Sedo
  5. Walla.. wait for people to come and click the ads

Sumber ilmu tambahan:

  1. Wikipedia: Domain Parking

Ini adalah satu lagi siri tapisan oleh aku untuk melihat berapa orang dari komuniti online malaysia yang berminat dengan maklumat yang ingin aku sampaikan 🙂

Post akan datang akan detailkan pasal checklist tu. Jangan terburu-buru beli domain. In this very special checklist, there’s a hidden step numberly as

0. Research for a good domain.
Tapi ntuk purpose kebaikan dan kepantasan semua orang, kita assumekan dulu semua domain yang dibeli merupakan domain yang baik dari segi trafficnya.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

13 Respons to “Welcome to My World – Domain Parking”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

uiii org bisnes ja rajin baca blog hg nie..
aku pun naik penin bila baca..namun kugagahi jua..
hg post la yang ringan2 sket..huhuhuhu..chow!!!!

boleh try juga cam ni.apasalah untuk mencuba
Tahukah anda?
Domain Name boleh dibeli dengan harga RM18.35 untuk .com. selama setahun

bagak, kalo RM18.35 tu ada dns control yang agak complete, aku berminat gak. mana dapat?

aku dah register under Mr.aku.. nak cuba letak satu domain tengok. 😉

Good sharing. Nnti boleh try. 🙂 Mintak halal ilmu ni ye En. Aku.

hoh.. ni bukan ilmu aku.. tak layak pon aku nak halal kan ke haram kan ke 🙂

dah lama aku pk nak cerita bendalah ni.. aku tau ada orang lain yang tau.. depa pon cam aku dulu gak.. buat senyap2 jer..

bendalah ni tak janjikan kekayaan pon, cukuplah untuk dapat tidur lena tanpa lakukan apapon selama sebulan; cukup bulan, withdraw duit dari PayPal 😉 (if terima bayaran ngan PayPal la)

sebab aku berfikir banyak kali sblom buka mulut: ramai jugak orang malaysia ni terkenal ngan click fraud, dalam domain parking ni, click fraud pon bleh terjadi.. dah konsep pon pay per click… 🙂

Aku pernah kata, domain parking ni sama seperti industri sewa rumah. Kerana, “You make money when you BUY”. Ini aku akan detailkan dalam post-post akan datang. Tapi, bagi orang yang biasa dengan sewa beli rumah, mereka mungkin faham frasa tu.

Aku..ilmu baru ni..tak sangkalak domain parking boleh buat duit yer..

maaf kalo saya tak paham maknanya domain yang kita beli tu kita memang tak guna atau yang sedang kita guna cth cam domain saya tazamfnbiz tu atau saya beli domain baru dan belum guna lagi kemudia register ngan sedo dan park kan domain saya kat situ…

domain cam tazamfnbiz.com ni pon bleh park. tapi bila dah park, content web ko dah takde dah ler.. akan digantikan ngan iklan-iklan dari Adwords dan mungkin juga iklan-iklan dari Yahoo. Bergantung kepada penyedia khidmat domain parking. Pasal pemilihan domain tu, akan dibincangkan nanti dalam list no. 0 (rujuk post ni: checklist to get your hand into domain parking)

tapi nama pun domain parking kan..

kalau kita dah ada content.. n dah tak mau park.. nak guna domain tu sendiri balik boleh ke..?

jawapan ringkas: boleh.

ayat ‘nak guna domain tu sendiri balik’ tu agak kurang tepat. bila kita parking, kita tak lost control terhadap domain kita. Bahkan, ayat lebih tepat lagi, ‘kita guna domain tu untuk parking’.

tengok 3 situasi di bawah untuk lebih paham (or lebih penin 😛 )

1) situasi umum
user -> domain anda | content web anda

2) situasi enaku.com (forward to enaku.wordpress.com)
user -> enaku.com | content di host oleh wordpress.com

3) situasi bestmovietrailer.com (domain yang diparking)
user -> bestmovietrailer.com | content (advertisement) di sediakan oleh NameDrive

ic ic dah faham. macam parking kereta jugak la, kan :). thank you enaku!

😀 no hal.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: