Money Isn’t Everything, It Is Something

Posted on September 3, 2006. Filed under: Favourite Quotes, Thought for a lifetime |

Wohoo… Bahasa Inggeris tu.. hehehe.. kebanyakan quote yang akan ditulis di bahagian ini memang berbahasa Inggeris… quote ini aku tak tahu dapat dari mana, jadi aku pohon maaf. Sumber: unknown.

Kenapa anda berbisnes? Kenapa anda dengan penuh daya usaha mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan wang/duit/fulus? Ya, ini kerana Money is Something! (betul ke tak grammar nih 😛 ) But it isn’t everything…

  1. Anda tidak memerlukan wang untuk meraih cinta (tetapi dengan wang, there’s something there)
  2. Anda tidak memerlukan wang untuk menjalin persahabatan (tetapi dengan wang, something could be done with it)
  3. Anda tidak semestinya memerlukan wang untuk berbakti kepada masyarakat (tetapi dengan wang, people would love to have you to use it for help)

Cukuplah tiga senarai di atas untuk membuktikan money isn’t everything, it is ALWAYS something!

Duit sepatutnya bukanlah matlamat kita. Jika kita menetapkan duit sebagai matlamat, then kita meletakkan duit sebagai everything. Mengajar kerana duit, membantu kerana duit, menulis pon kerana duit, cuci tandas kerana duit, bawa bas sekolah kerana duit, semuanya kerana duit, then it is true for you (alone) that money is everything.

Sepatutnya,

  • Mengajar kerana memilih perguruan sebagai kerjaya, then money is something that u need to live a peaceful life. (Only then, you got paid without sacrifice your good intention to help educate your society)
  • Membantu kerana ikhlas sebagai seorang yang hidup bermasyarakat, only then u need money to keep continuing with your help, people do pay you, out of sincerity too)
  • Menulis sesuatu yang bermanfaat untuk masyarakat. Jika ini kerjaya anda, point yang pertama apply kepada anda, jika ini adalah sesuatu yang anda lakukan secara ikhlas, point kedua apply kepada anda
  • Cuci tandas kerana ini sahaja yang anda mampu lakukan, disamping ia merupakan kerjaya yang terbuka kepada anda semasa anda memohon pekerjaan dan tiada siapa yang sudi melakukannya di tempat anda. Sama seperti point pertama.
  • Bawa bas sekolah, again, point sama seperti sebelum ini.

Apa yang aku cuba katakan di sini, jangan jadikan duit sebagai matlamat, you’ll be its slave! Jadikan duit sebagai something yang menggerakkan sesuatu kehendak anda. Jadikan money sebagai leverage. Lets money works for you, not the other way around.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

6 Respons to “Money Isn’t Everything, It Is Something”

RSS Feed for Blog En. Aku Comments RSS Feed

Haha..stuju2.. Make sure duit yang bekerja.. Tapi camne nk soh duit tu wat kerja? Kerja apa yang duit boleh wat? Hurmm…

p/s: Nice Blog 🙂 Suke tgk orang memandang sesuatu dari pelbagai sudut. Cthnya: Duit.

Duit bekerja apabila ia dijana secara pasif dan menjana lebih duit seperti duit dari sewa rumah 🙂

Terdapat satu industri dalam internet mirip industri sewa rumah, diteroka oleh golongan Cina Malaysia dan sudah biasa di luar negara. More to come up in this blog 🙂

tak sabar nk tahu.. excited2.. 🙂

wah itu tema blog aku jer 😀

hehehe.. nampaknya Labanon dah perasan.. 😛
tapi quote aku tidak berakhir dengan everything is money 🙂
memang aku menulis post ni setelah baca tema ko 🙂
tapi, inilah salah satu quote yang sudah tertanam lama dalam dada aku: money isn’t everything, it IS something…

Ya…ya haha it is Something ya ya setuju


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: